AGA - Hva er det?

AGA - Hva er det | Montebello Consulting

Introduksjon

Forkortelsen AGA står enkelt og greit for arbeidsgiveravgift, og er en avgift du som arbeidsgiver må betale for å ha ansatte. Denne avgiften betales seks ganger i året.

Første betaling har forfall 15.januar, de neste 15. mars, 15. mai, 15. juli, 15. september og 15. november.

For å beregne hvor mye som skal betales, må vi levere a-melding. Denne leveres en gang i måneden, og gir opplysninger om lønn for hver ansatt. For firmaene i Oslo vil avgiftssatsen ligge på 14,1%. Denne avgiften betales for å finansiere folketrygdens utgifter, som sykepenger, pensjon og arbeidsledighetstrygd. 

I noen geografiske områder og innenfor bransjer som landbruk og fiske, kan denne AGA-satsen være lavere. Du kan lese mer om denne soneinndelingen på skatteetatens sider. Her kan du legge inn årstall, område og bransje, og deretter få svar på hva som gjelder for din bransje.

AGA | Artikkeloversikt

Ikke glem arbeidsgiveravgiften

Når du har en eller flere ansatte er du pliktig til å betale AGA. Du må betale arbeidsgiveravgiften, samt lønn og aktuelle godtgjørelser for arbeidet.

Fristene for levering og betaling er absolutte, og vi må forholde oss til disse. A meldingen leveres senest den 5. hver måned, og innbetaling av AGA foregår som nevnt over den 15. annen hver måned. 

Det er viktig at vi har et godt system for dette, og overholder disse fristene.

Organisasjoner som vanligvis er skattefrie, kan også være pliktig til å betale AGA, når de opptrer som arbeidsgiver. På skatteetatens nettsider, vil du finne detaljerte beskrivelser av hvilke arbeidsforhold som krever innbetaling av AGA, og hvile som er fritatt.

Satser i den geografisk differensierte arbeidsgiveravgiften

Sone
Ordinære næringer
Landbruk og fiske
I
14,1 %
14,1 %
Ia*
14,1 %
10,6 %
II
10,6 %
10,6 %
III
6,4 %
6,4 %
IV
5,1 %
5,1 %
IVa
7,9 %
5,1 %
V
0,0 %
0,0 %

Kilde: https://www.skatteetaten.no

Hva beregnes AGA?

AGA skal betales av både pensjon (OTP), lønn, ytelser og andre godtgjørelser for arbeid. Her inkluderes også sykepenger, foreldrepenger, ventelønn, provisjon og honorarer.

Tips skal også tas med i beregningen, og du er pliktig å betale AGA av disse. Dette gjelder hovedsakelig for prosentlønnede i serveringsbransjen. Det finnes unntak, og om du tror disse unntakene gjelder deg, er det lurt å sette deg inn i din sak. 

Om du trenger hjelp til å forstå hva som gjelder i din situasjon, kan du ta kontakt for en kostnadsfri rådgivingssamtale her. Vi i Montebello Consulting AS står klar for å hjelpe deg med ditt regnskap allerede i dag!

Arbeidsargift beregning | Montebello Consulting
en_USEN